Leren nee zeggen

Leren nee te zeggen heeft mij zo ontzettend veel gebracht. Ik ben van mijzelf een pleaser. Heb het liefst dat ik het met iedereen goed kan vinden en andersom dat ook het geval is, wil iedereen helpen en stel niet graag mensen teleur. Totdat ik op het punt kwam dat ik last begon te krijgen van beginnende burn-out klachten en belandde bij een psycholoog. Ik zei nooit nee, alleen maar ja. ‘’Celina wil je mij even helpen?’’ Ja, is goed! ‘’Zou jij dit kunnen doen Celina?’’ Uhm, ja dat kan wel. ‘’Zullen we vanavond een drankje drinken?’’ Ja is goed, alleen ondertussen totaal geen zin hebben.

Gevolg: ik gooide alles waar ik zelf mee bezig was of de focus in wilde houden aan de kant en ging iemand anders helpen. Of ik zette mezelf aan de kant en gaf iemand anders de volle aandacht. Ondanks dat ik van mezelf dacht wel stevig in mijn schoenen te staan, zag mijn psycholoog dat anders. Hij had gelijk. Ik kon geen nee zeggen en dat zorgde voor stress, achterlopen in dingen en jezelf wegcijferen.

Het leren nee zeggen heeft er bij mij voor gezorgd dat ik niet in een burn-out belandde en mijn grenzen vandaag de dag kan aangeven. Als jij je ook herkent in mijn situatie van destijds, dus op alles ja zeggen en vervolgens een dikke nee aan jezelf geven. Dan wil ik je uitnodigen om mijn 5 stappen over leren nee zeggen hieronder te gaan lezen. Geloof mij: het is een verademing.

1: Denk niet te persoonlijk

Daar ging het bij mij vooral mis, want nee zeggen wordt vaak gezien als iets heel negatiefs op persoonlijk vlak. Je wilt een ander nooit kwetsen, graag aardig gevonden worden, maar is altijd ja zeggen daar dan de oplossing voor? Uh nee. In je hoofd bedenk je vaak allerlei negatieve gedachten over hoe een ander zou kunnen reageren. Dat zorgt ervoor dat het nee zeggen extra rot voelt. De gedachten creëer je alleen zelf en zijn gebaseerd op je eigen (negatieve) denkwijze over nee zeggen en niet op dat van een ander. 

Onthoud alleen goed dat wanneer je dus op alles ja zegt je ook ja zegt tegen dingen die je niet leuk vindt. En daarmee nee zegt tegen dingen die je wel heel leuk vindt om te doen. Denk dus vooral niet te persoonlijk. Vriendelijk zijn en nee zeggen gaat namelijk prima samen.

2: Las een denkpauze in

Leren nee zeggen

Dit kreeg ik onder andere als tip mee van mijn destijdse psycholoog. Hij vroeg mij: als iemand je iets vraagt, hoe snel reageer je dan? Ik: eigenlijk meteen, zeker wanneer de vraag mij direct en persoonlijk gesteld wordt. Dus face to face. Tijd om er echt over na te denken heb ik dan niet. Waarop hij antwoordde: hoe zo heb je daar geen tijd voor? Ik: ja dat is een goede vraag. Kon ik eigenlijk ook niet een antwoord op geven. Iets dat ik mezelf heb wijsgemaakt.

Hij stelde daarom voor om bij twijfel een denkpauze in te lassen. Ik vond dat eerst een beetje suf. Nadenken over een antwoord hoe moeilijk kan het zijn? Na ja, achteraf gezien blijkbaar best moeilijk. Ik had dan namelijk vaak, al snel, zonder goed na te zeggen ‘’ja’’ gezegd. En later dacht ik dan ‘’kak, waarom heb ik ja gezegd? Ik heb daar geen eens tijd voor, of wil er geen tijd voor vrij maken’’ Stress! Of ik totaal geen zin had in hetgeen waar ik net, een paar seconden geleden, ja op zei. Dus zo’n denkpauze is helemaal niet zo suf. Al helemaal niet wanneer een vraag onverwacht komt. Hieronder heb ik een aantal stappen voor je op een rijtje gezet over hoe ik te werk ga met een denkpauze.

Leren nee zeggen stappenplan

  • Als een vraag face to face en onverwacht wordt gesteld haal ik altijd even 3x rustig adem en luister goed naar wat er precies gevraagd wordt.
  • Ik schakel altijd een denkpauze in bij een onverwachte vraag waarbij ik twijfel tussen ja of nee zeggen. Mocht het een onverwachte vraag zijn waar ik helemaal en meteen enthousiast over ben zeg ik natuurlijk ja. Bij twijfel, altijd de denkpauze.
  • Als er een vraag of een gunst binnenkomt via WhatsApp of de mail, wacht ik net zo lang met reageren tot ik zeker weet wat mijn antwoord wordt. Ik sta als ik antwoord geef op een vraag of gunst daar dan ook 100% achter.
  • Wat ik reageer bij een onverwachte face to face vraag of gunst? ‘’Ik kom graag op je vraag terug.’’ of ‘’Ik kom terug op de gunst die je van mij vraagt’’. Niets raars aan beide antwoorden.

    Ik zet de plussen en minnen op een rijtje van de vraag of gunst en kijk of er meer plusjes of minnetjes zijn. Meer + dan – en ben je er zelf ook enthousiast over? Doen. Bij twijfel nooit doen en te veel minnetjes ook niet. Tevens heb je natuurlijk ook gewoon het recht om nee te zeggen.
Nee leren zeggen

3: Onthoud dat je recht hebt om nee te zeggen

Misschien voelt dit niet altijd zo, maar nee is tenslotte ook gewoon een antwoord. Ook al heb je nog een plekje vrij in je agenda, je hebt het recht om ook dan nee te zeggen. Als je dit leest klinkt het heel logisch, maar ga maar eens na hoe vaak je toch even iets in plant, omdat iemand je vraagt: ‘’kun je dit vandaag nog even voor mij doen, want…’’ en jij ja zei. Terwijl je die dag eigenlijk nog meer dingen te doen hebt en je de gunst van de ander ertussen plant, waardoor je het ineens heel druk hebt op één dag. Stress gevaar. Dat stond namelijk niet op de planning. Heb je dus een plekje vrij staan in je agenda en wil je dan ook even niks doen. Ga dan ook gewoon even niks doen. Besef dat je daar ook recht op hebt.

4: Je bent iemand niet een verklaring verschuldigd

Ik heb mijzelf daar zo vaak op betrapt. Had ik die stap genomen om nee te gaan zeggen en dan lulde ik daar nog een heel verhaal omheen. Het komt mij nu niet zo uit, want zus en zo. Of een ander ‘’smoesje’’ verzinnen, waarom ik nee zeide. Dat hoeft dus niet. Het maakt je namelijk zoveel krachtiger om gewoon simpel nee te zeggen zonder een hele verklaring of opsomming van redenen waarom je nu nee zegt. Een verklaring geven is eigenlijk goedkeuring van de ander krijgen waarom je nee zegt. Dus laat alle vage verhalen, redenen en verklaringen lekker achterwege en zeg gewoon nee.

Nee zeggen

5: Nee zeggen kun je leren

Ja, echt waar je kunt leren nee zeggen. Tuurlijk kan dat en ik raad het je ook aan om te gaan doen. Alles leer je tenslotte door te doen en het steeds vaker te doen. Net als het fotograferen in de M-stand onder de fotografen, een kwestie van doen. Hoe vaker je nee zegt des te makkelijker en minder vervelend het een volgende keer voelt. Met nee zeggen ben je duidelijk en doe je geen dingen tegen je zin in.

Nee zeggen is voor mij nu respect hebben voor mezelf. Als ik geen respect heb voor mezelf; hoe kan ik dan ooit mijn dromen najagen? Mij goed voelen? Mijn tijd goed verdelen? En ook de mensen om mij heen de tijd, liefde en aandacht geven die ik ze wil geven, zonder er zelf last van te hebben.

Als je zelf nog goede tips hebt om nee te zeggen, deel die dan in de reacties en laten we elkaar helpen. Via mijn Instagram account deel ik ook geregeld handige tips over mindset en business. Ik hoop van harte dat je aan de slag gaat met bovenstaande tips en nee als antwoord geven niet vervelend voelt.

You can do it!

Leren nee zeggen

4 mei 2021

De wereld een stukje mooier maken, fotografen, ondernemen en herinneringen sparen. That's me!

Celina Kats

dit vind je misschien ook leuk

comments

COMMENTS

PLAATS JOUW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *