Fotograferen in de M-stand: hoe beginnen?

Het fotograferen in de M-stand wordt door veel mensen als erg lastig ervaren. Dat begrijp ik, want toen ik voor de eerste keer ging fotograferen in de manuele stand had ik een compleet wit of zwart beeld en onscherpe foto’s. In het begin was ik daarom totaal geen fan van de M-stand, omdat ik de voordelen totaal niet ervaarde. Nu fotografeer ik alles in de Manuele-stand en weet ik niet meer beter. 

In de M-stand fotograferen wordt dus vaak gezien als iets lastigs, technisch en zeer frustrerend. Met deze blog wil ik je juist graag de voordelen laten inzien ten opzichte van het fotograferen in de automatische stand. Daar wil je echt zo snel mogelijk vanaf wanneer je fotografeert in de M-stand. 

Wil je weten hoe je het beste kunt beginnen met fotograferen in de M-stand? Lees dan hieronder verder. 

Wat is de M-stand? 

Als je nog nooit van de M-stand op een camera hebt gehoord begrijp ik dat je denkt; wat is de M-stand waar al die fotograferen het altijd over hebben? Dat leg ik je graag uit. Het draaiknopje van je camera naar de M draaien betekent dat je graag de volledige controle wilt hebben over je camera. De M staat voor manueel. Wanneer je camera in de M-stand staat moet je zelf je diafragma, sluitertijd en ISO instellen. 

Deze stand dwingt je dus om over al je instellingen na te gaan denken. Wanneer je het knopje voor het eerst naar de M draait gaat het maken van foto’s niet meer zoals voorheen. Het fotograferen gaat ineens een stuk slechter en je foto’s zijn niet zo mooi dan wanneer je de automatische stand gebruikt. Ik spreek uit ervaring. Je raakt er gefrustreerd door, maar opgeven doe je niet. Oefenen baart namelijk kunst. 

Ik begrijp de frustratie heel goed en daarom heb ik speciaal voor beginnende fotograferen een NIET technische basiscursus fotografie ontwikkeld. Tijdens die cursus leg ik onder andere uit hoe je het beste kunt fotograferen in de M-stand en dat alles aan de hand van video’s die levenslang toegankelijk zijn. Nu je in elk geval weet wat de manuele stand is ga ik er hieronder verder op in.

fotograferen in de m stand

De 3 basisinstellingen van het fotograferen 

Je kon al eerder lezen dat ik het had over dat je in de M-stand zelf je diafragma, sluitertijd en ISO in moet stellen. Alleen wat zijn die 3 dingen nu precies? Het zijn de basisinstellingen van je foto. Ze hebben ieder hun eigen functie, maar het is in de M-stand belangrijk dat je ze goed op elkaar afstemt. Zo bepaalt het diafragma de hoeveelheid licht er op je camera sensor valt, de sluitertijd hoe lang het licht op je sensor valt en de ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor. Hieronder leg ik de 3 basisinstellingen graag uitgebreid voor je uit. 

Over het diafragma 

Het diafragma zit in je objectief (lens) en is opgebouwd uit verschillende lamellen die een cirkel vormen. De opening van die cirkel kun je groter en kleiner maken. Bij een kleine cirkel is de hoeveelheid licht ook klein en bij een grote cirkel is de hoeveelheid licht dus heel groot. Je kunt het met diafragma ook spelen met scherptediepte. Als je fan bent van foto’s met een wazige achtergrond dan kun je dat regelen met het diafragma om te kiezen voor een laag diafragma getal. Bij het instellen van het diafragma is het belangrijk om het volgende te onthouden: 

– Klein diafragma= een groot getal: weinig licht op je sensor en een scherpe achtergrond
– Groot diafragma= een klein getal: veel licht op je sensor en een onscherpe achtergrond

uitleg diafragma

Het grootste diafragma dat je kunt tegenkomen is f/ 1. Dat is het laagste getal, de cirkel is hierbij helemaal open. Het kleinste diafragma is f/64. De cirkel is hierbij bijna helemaal gesloten. Tussen deze 2 waarden zitten vele stapjes. Deze stapjes noem je stops. Elke stop is altijd een halvering of een verdubbeling van het licht.

Sluitertijd 

uitleg sluitertijd

Het bekende ‘klik geluid’ dat je hoort wanneer je een foto maakt is de sluiter die open- en dicht gaat. De sluiter zorgt er voor hoe snel je een foto kunt maken. Wanneer je bijvoorbeeld een sluitertijd hebt van 1/4000e betekent dat 1/4000e deel van één seconde. Dat is dus een hele snelle sluitertijd. Een sluitertijd van 30 seconden betekent dat de sluiter 30 seconden open is en je dat een lange sluitertijd noemt. Het is dus ook afhankelijk wat je fotografeert. 

Als je bijvoorbeeld aan paardenfotografie doet zal de voorkeur uitgaan naar een snelle sluitertijd. Een paard staat niet gemakkelijk stil en beweegt veel. Natuurlijk wil je het paard scherp op beeld hebben. Met een snelle sluitertijd bevries je als het ware het beeld en er ontstaat dan geen bewegingsonscherpte. Dat geldt overigens ook bij het fotograferen van andere dieren, snelle auto’s of het fotograferen van kinderen. 

Ik heb voor mijn business fotoshoots niet een hele snelle sluitertijd nodig. Afhankelijk van het idee van de foto. Als iemand gaat lopen is er dus beweging. Ik zet mijn sluitertijd dan meestal op 1/500 mits het natuurlijk ook goed in verhouding staat met het diafragma en de ISO-waarde. Ook die moet ik dan aanpassen om vervolgens het juiste licht te hebben in mijn foto’s. De goede combinatie van licht is namelijk ook afhankelijk van het diafragma, de sluitertijd en ISO-waarde. Deze 3 elementen samen noem je ook wel de belichtingsdriehoek. Ze werken samen voor de juiste belichting in een foto. 

Last but not least: ISO-waarde

Zonder de ISO-waarde is het hele verhaal voor het maken van een foto niet compleet. Dit is echter wel een waarde die bij sommige camera’s voor nogal wat frustratie kan zorgen. Hoe hoger je de ISO-waarde zet, des te meer ruis je in een foto krijgt. Ruis zijn van die korreltjes die ervoor zorgen dat een foto minder scherp uit de camera komt. ISO staat voor ‘International Organization for Standardization’. Die betekenis mag je vergeten hoor. De ISO-waarde bepaalt dus de lichtgevoeligheid van de sensor in de camera. 

Het laagste ISO getal is vaak 100. Dan is de sensor niet zo gevoelig voor licht. Dat betekent dus een donkerder beeld, maar wel zeer weinig ruis. Bij een hoog getal, zoals ISO 6400 is je sensor juist héél gevoelig voor licht. Je hebt dan minder ‘omgevingslicht’ nodig om een heldere foto te maken. Let op: bij een ISO van 6400 heb je veel ruis in je foto, waardoor deze minder scherp is dan wanneer je met een lagere ISO foto’s maakt. Echter is het dus wel afhankelijk van je camera sensor bij welk ISO getal er ruis in de foto komt. Ga dit dus checken! 

m stand fotograferen

Oefenen, oefenen en oefenen met fotograferen in de M-stand

Nu gaat het echte werk beginnen. Je gaat beginnen met het fotograferen in de M-stand en je bepaalt vanaf nu dus alles zelf. In het begin zal het je misschien iets meer tijd kosten om foto’s te maken, aangezien je alles nu zelf moet instellen. Het enige wat je kunt doen om mooie foto’s te gaan maken in de M-stand is door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je het eenmaal onder de knie hebt wil je niet meer anders. De volledige controle hebben over je camera geeft je als voordeel dat je tijdens de moeilijkste lichtomstandigheden foto’s kunt maken.

Kom je er nu toch nog niet uit, snap je niks van die belichtingsdriehoek of heb je gewoon behoefte aan extra uitleg en hulp? Ik heb dus een basiscursus fotografie ontwikkeld, die NIET technisch is en waarbij ik alles stap voor stap uitleg aan de hand van video’s. Er zitten ook handige downloads bij die je nog eens extra helpen. Met levenslange toegang kun je alles op je eigen tempo leren zolang je maar wilt!

Ik hoop dat je uiteindelijk met heel veel plezier aan de slag gaat met het fotograferen in de M-stand. En onthoud: blijf oefenen en geef vooral niet op.

Fotograferen in de m stand

29 april 2021

De wereld een stukje mooier maken, fotografen, ondernemen en herinneringen sparen. That's me!

Celina Kats

dit vind je misschien ook leuk

comments

COMMENTS

PLAATS JOUW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *